Кубрат Пулев-Интервю

Въпреки всички номера и интриги годината ми е добра
Кличко не бяга, просто не е в негов интерес да ме среща, казва шампионът

В събота Кубрат Пулев взе 19-ата си победа на профи ринга след технически нокаут срещу Джоуи Абел (САЩ). Така той запази интерконтиненталната титла в тежка категория, версия IBF, както и претендентското място за световната титла на Владимир Кличко. Кобрата се прибра в София късно в неделя, а на летището бе посрещнат от десетки свои фенове, оркестър, който свири народна музика, и момичета с народни носии, които му поднесоха пита и сол. Там беше и гаджето на шампиона, фолк певицата Андреа.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5d/Kubrat_Pulev_Smiling.jpg

– Разбра, че ще се биеш с Джоуи Абел само седмица преди мача. Как се справи?
– Не е лесно, но виждате, че няма невъзможни неща. Виждате, че и малка България с минималните изяви, които можем да имаме като държава и ресурси и като спорт, въпреки всичко успяваме да побеждаваме едни от най-добрите в света.
– Кой беше ключовият момент?
– В първия рунд беше по-трудно, но това беше заради липсата на спаринги с такъв съперник. Но в бокса има и мръсни игри. За мен лично не беше много добре, защото не успях да се подготвя. Бях подготвен за коренно различен противник. В първия рунд започнах бавно, а той започна отлично, както всеки един американец. Даже треньорът ми се поскара, каза, че е за него първият рунд. След това вече го уцелих долу и от там нататък той омекна и видях къде е пролуката.
– Отсъдиха ти нокдаун, без да има сериозен удар.
– Ясно беше – реферът е американец, долу един от страничните съдии също е американец. Беше ясно, че се търси най-малкото нещо, за да ми подлеят вода. Въпросът е, че не дадох шанс. След този фалшив нокдаун всички зрители видяха, че това не беше нормално. Това си рефлектира върху съдията, доколко е справедлив. Реагирах по-бурно, защото беше нереално, той не ме докосна дори. Просто станах нестабилен, случва се.
– Този път май победи с класа, а не толкова със стратегия.
– И тук имах стратегия, но просто не бях подготвен за обратен гард. Предишният ми противник Тони Томпсън обаче също беше с обратен гард и това донякъде ми помогна, защото двата стила са съвсем различни.
– Имаше ли притеснения в клуба ти Зауерланд, след като друг боксьор – Денис Бойцов, вместо да се бие с Кличко, взе, че загуби от по-слаб съперник?
– Притеснение винаги има. Прочитам го в очите им, макар че нищо не ми казват. Виждам го в очите на мениджъра, на треньора, на приятелите, на брат ми, на хората в залата. Няма как да няма. Атмосферата е много по-различна, напрегнато е.
– Ти излизаш обаче и казваш, че ще спечелиш. Това защитна реакция ли е?
– Няма друг начин. Или това, или нищо. Нали знаете моя девиз – „Няма начин да няма начин“.
– Крие ли се от теб Владимир Кличко?
– Не мога да кажа, че точната дума е „бяга“. В негов интерес е да не играе с мен, а да играе с по-слаби. Нормално, разбираемо. Но има правила, от които той не може да избяга. Трябва да защити световната титла на IBF в срок от 1 г. Ако не го направи, трябва да я оваканти. Това са двата варианта. Аз съм претендент №1 за титлата, така че такъв мач ще има. Кличко лавира, в негов интерес е. Големият Кличко – Витали, приключва, може би няма да играе повече. Естествено, малкият също гледа да лавира, за да се задържат повече на върха.
– Това проява на страх ли е, или протакване на нещата?
– Едва ли може да има страх при толкова опитни, класни боксьори. Няма как да има страх. По-скоро не е в техен интерес.
– Очакваше ли такова посрещане?
– Честно казано – не. Но съм искрено щастлив, че има хора, които ме оценяват и които ми се радват. На мен това ми дава крила допълнително да се развивам. В този мач видях доста пропуски и трябва още много да работя. Така го оценявам и аз, и приятелите ми. Въпреки убедителната победа. Защото както е победа, така можеше и да не е. Има още доста да работя и доста да се развивам. Ще наблягам върху минусите, които почувствах.
– В каква посока ще търсите следващия съперник?
– Нека се насладя на тази победа, която беше изключително важна. Нека минат празниците и тогава ще говорим за бъдещето.
– Годината е към края си. Каква е равносметката?
– В професионален план беше много добра въпреки спънките, които ми правеха, въпреки интригите, въпреки нещата, които се завъртаха. Но това е неизбежно в големия бокс, на големи ринг се въртят големи интриги, големи игри. Въпреки всичко аз съумях и с моя мениджър намерихме начин да стана претендент за световната титла. Което не е никак малко.
– Коя година ти е по-добра – тази или предишната?
– Станах претендент за световната титла след един мач, но това не значи, че само той е бил важен. Всеки мач е допринесъл, за да стана претендент. Когато победих Тони Томпсън, това беше суперпостижение за мен лично. Изисква се голяма работа от щаба, голямо търпение от моя страна, голямо търпение в тренировките, развитие, което трябва да продължи. Да се заблуждавам, че съм най-големият боксьор, това ще е просто заблуда. След тази победа си направих равносметка, че трябва още много, много работа.
– Какво би казал на хората преди празниците?
– Малко клиширано, но да бъдат по-добри. Да бъдем по-отзивчиви, да заобичаме България, да вярваме, че ще се промени и ще бъде по-добре. Скоро стигнах до максимата, че всичко започва и свършва с вярата. Така че, ако нямаме вяра, няма как да има държава, няма как да има българи в бъдеще. Няма как нашите деца да имат България и да имат родина.
– А какво пожелаваш на феновете на бокса и на себе си за бъдещето?
– На тях бих им пожелал да тренират, да спортуват и да вярват в мен и в брат ми. Да продължават да се занимават с бокс, защото това е уникален спорт, който развива качествата на човека. На себе си пожелавам здраве, през новата година мач за световната титла, който да спечеля.
– Догодина годината на Кобрата ли ще е?
– Каквото каже Господ. Аз продължавам да работя и мисля, че още много трябва да работя, за да се доусъвършенствам. След последния мач си направихме равносметка аз и моят тим, че трябва още много работа.Напишете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *