Оскар де ла Оя

http://www.1800-sports.com/images/de-la-hoya-vs-forbes.jpg

Златното момче пак потъна в чашката

Оскар де ла Оя влиза в клиника и пропуска върха на кариерата си като промоутър

Грег Бишъп
„Ню Йорк Таймс“

Оскар де ла Оя беше един от големите боксьори в последните 20 г. Златното момче нареди много победи на ринга, а след това основа собствена промоутърска компания, с която печели милиони. Напоследък обаче отново тръгнаха слухове, че Де ла Оя отново е посегнал към дрогата и наркотиците. Лошото е, че не са само слухове, а всичко е истина.
Пристрастените често се връщат към пороците. Златното момче не призна какво е направил, с какво ще се бори. Де ла Оя умее да говори много добре, манипулира най-близките хора до него, но не е сигурно дали това е за хубаво, за лошо или и двете едновременно.
Фактът е, че тази седмица Де ла Оя се записа в център за лечение. А това е може би най-важната му седмица, откакто се отказа от бокса. Той ще пропусне мача на годината. Утре на ринга в Лас Вегас един срещу друг излизат боксьора на Оскар – Саул Алварес и големият Флойд Мейуедър, който няма загуба през всичките 16 г., откакто е професионален боксьор. И този мач се организира от компанията на Де ла Оя – Golden Boy Promotions.
Това трябваше да е един много важен ден за Оскар. Защото Саул „Канело“ Алварес е само на 23, но още няма загуба и може да направи това, което Де ла Оя никога не успя – да бие Мейуедър и да му затвори устата
Вместо да гледа на живо боя, Златното момче ще започне един друг бой – своя собствен. Сам казва, че тази битка ще е толкова тежка, все едно среща Мейуедър, Майк Тайсън, Бърнард Хопкинс и Мани Пакиао едновременно.
Публиката вече е виждала и ще продължава да гледа разделението в живота на легендата. Има огромна дупка, а от двете й страни е все Де ла Оя. От едната е перфектният живот на милионер и шампион, а от другата – човек, измъчван от много неща.
– Винаги ще нося това – обясни Де ла Оя миналия месец на голф игрище в Лос Анджелис, точно на брега на Тихия океан. – Нещата стигнаха до момент, в който почти не унищожих всичко, което имам.
В седмиците преди мача между Мейуедър и Алварес Де ла Оя допусна „Ню Йорк Таймс“ в най-близкото си обкръжение. Присъствахме на голф мачовете му, на телевизионните изяви и бизнес срещите в Лос Анджелис и Ню Йорк. Той искаше да представи отново перфектния си имидж пред света – на съпруг, който навърши 40 през февруари, на баща, който отново е с децата си, и на един от малкото боксьори, който направи успешен бизнес в бокса, след като свали ръкавиците.
Но старите вражди никога не се забравят. Дори след като се отказа, Де ла Оя остана основният противник на Мейуедър, което означаваше, че трябва отново и отново да разказва собствената си история – от олимпийската титла до онези скандални снимки, на които е с боксови ръкавици и женски дрехи.
Преди две години Оскар влезе в клиника, за да се лекува от пристрастеността си към алкохола и кокаина. Вече спря да отрича, че човекът на онези скандални фотоси, които са навсякъде из интернет, е самият той. Той разкри, че опитите му да оправдае прякора си, да живее като митичния идеал, създаден за него, са го поставили в положение да мисли за самоубийство
Дори когато Де ла Оя вършеше нещата правилно, не всичко беше наред. Когато нокаутира застаряващия Хулио Сезар Чавес – мексиканската икона, Де ла Оя се върна и направи парад в родния си квартал в източен Лос Анджелис. Но тогава го освиркваха и мятаха яйца по него. Много от критиците му, също като него, бяха от мексикански произход. С годините той се убеди, че той не е достатъчно мексиканец, за да има подкрепата им.
Спорната загуба от Феликс Тринидад, делото срещу компанията „Топ Ранк“, начинът, по който бе размазан от Мани Пакиао – всичко това доведе дотам, че феновете никога не приеха напълно Де ла Оя. След това пък Оскар издаде албум с балади в памет на майка си, справи се добре, като дори бе номиниран за „Грами“ заедно с Кристина Агилера и Шакира. Но това не бе прието добре от другите боксьори, които винаги са гледали с насмешка на прическите и костюмите му. Често той е чувал неща от рода на: „Ето идва Рики Мартин“.
Той расте в семейство, лишено от емоции. Пие първата си чаша алкохол на 9 г. Но успява да вкара всички тези несигурности, целия си гняв, таен през годините, в ринга и прави перфектна кариера до един момент. Но извън мачовете, той е катастрофа. Пие. Дрогира се. Сам казва, че въобще не помни как са направени онези снимки, на които е с мрежести чорапи и ръкавици.
Наистина му коства много да влезе на ринга, да го снимат постоянно, да бъде сам пред всички камери и светлини. Дори след като се отказа, много хора зависят от неговия успех – тези, които работят за него, техните семейства и неговото семейство. Всички чакат на него.
Той криеше всичките си слабости. Беше добър в това. Той се прибираше от нощни клубове с целия си антураж, пускаха силна музика и купонясваха още. А чак когато всички си тръгваха, той сядаше сам и се наливаше.
– Винаги съм искал всички да са доволни. Да ви убедя, че съм с добър характер. Че съм добър човек. Винаги съм излизал от собствения си път, за да създам перфектен имидж за себе си.
Исках хората да ме приемат. Искам да ме харесвате обясни Де ла Оя.
Той сам се поинтересува от Алварес. Случи се така, че в лицето на младия мексиканец Оскар видя начин да намери спасение. Алварес не е просто най-добрият боксьор в компанията му. Той е най-добрият боксьор във фирмата от самия Оскар насам. Червенокосото момче от Мексико удря толкова силно, че привлече вниманието даже на Мейуедър. Докато Алварес си пробиваше пътя от нищото до световната слава, менторът му Де ла Оя го учеше да не повтаря неговите грешки. Общо взето, му каза да напише името Оскар де ла Оя в Гугъл. Това може би не е толкова добра идея. Защото в интернет търсачката първите три резултата са парите на Оскар, победите му на ринга и мрежестите чорапогащи, с които се снима.
Де ла Оя обясни на Алварес, че се е променил. Но той казва това на всеки. Тази фасада издържаше във времето, но тази седмица нещо се случи. Нещо, което го накара да пропусне върха на кариерата си като промоутър.
В последните години Де ла Оя често казваше, че се бори с различни неща – било то алкохол, дрога или дори голф. Това лято той игра голф 43 поредни дни, преди сам да реши да си вземе почивка. Миналата година той попита жена си дали му разрешава да стане боксьор отново. Тя му отвърна: „Прави това, което те прави щастлив“, макар че знаеше, че евентуално завръщане, ще върне живота, от който започна спиралата на пропадането му.
Никой не знае дали завръщането е било някаква наивна идея, или истинска възможност. Огромна част от живота на Де ла Оя остава пълна мъгла. Той би казал: „Така се чувства човек, който започва всичко отново“, а след това би добавил: „Моята история не е за изкупление, не“.
Има едно нещо, в което Де ла Оя беше сигурен. Една метафора, която винаги използва, за да опише историята си. Той казва, че най-трудното нещо в бокса за един боксьор е след нокдаун да се изправи на крака, знаейки, че неизбежно ще загуби.
Напишете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *