Класация

Класации
Тайсън е по-страшен от братята Кличко

Какво означава „опасен боксьор“? Този, който те плаши до смърт. Понякога един боксьор печели още преди да е стъпил на ринга, което е много опасно качество. В списъка на сайта Bleacher Report влизат свръхтежки шампиони, претенденти и момчета, които никога не са имали шанс за титлата, но винаги са всявали страх. Критерият тук не са уменията и качествата, а шубето от този човек на ринга.

№20 – Владимир и Виталий Кличко
Някои може би повдигат вежди, но „братята Грим“ са най-опасните боксьори в момента. Те сякаш са недосегаеми. Виталий има тежки ръце, свиреп поглед и желязна брадичка. Владимир пък притежава ефектен удар и коварни комбинации.
№19 – Примо Карнера (88-14, 72 нокаута)
Карнера бе опасен, защото тълпата го подкрепяше. За останалите бе по-добре да загубят, иначе рискуваха живота си. Карнера спечели титлата и два пъти я защити, преди да загуби от Макс Беър.
№18 – Рей Мърсър (36-7-1, 26 нокаута)
Трудно се забравя зрелищният нокаут на Безмилостния срещу Томи Морисън при първата защита на неговата WBO титла. Мърсър имаше свиреп тупаник, беше корав характер и никога не се предаваше. Надви доста топзвезди.
№17 – Томи Морисън (48-3-1, 42 нокаута)
Имаше убийствена левачка, която го направи претендент за титлата в WBO. В решаващия бой обаче бе брутално нокаутиран от Рей Мърсър. По-късно все пак спечели тази титла, след като надви живата легенда Джордж Форман. След положителния тест за СПИН обаче Морисън никога не успя да си върне славата.
№16 – Джеймс Джефрис (19-1-2, 16 нокаута)
Символ на злото, Джефрис е един от най-страховитите боксьори в историята. Той защити титлата си безпрецедентните 9 пъти. Преди смъртта си Джак Джонсън каза, че Джефрис е най-добрият за своето време.
№15 – Джон Съливан (38-1-1, 32 нокаута)
Първият тежък шампион според правилата на маркиз Куинбъри. Здравенякът от Бостън нокаутира всичките си противници (освен шест) и е първият боксьор, притежател на титлата за бой с голи юмруци.
№14 – Макс Беър (67-13, 52 нокаута)
Беър имаше нещастието да убие човек на ринга – Франки Кембъл почина след нокаут в 5-ия рунд. Беър има победи над Макс Шмелинг, Примо Карнера, Кинг Левински и Тони Галенто. Двубоят с Карнера е легендарен, защото го просва в нокдаун 11 пъти в 11 рунда. Той стана причина боксът да оцелее по време на Голямата депресия.
№13 – Ърни Шейвърс (75-14-11, 69 нокаута)
Той е със значителен актив, а според Мохамед Али и Лари Холмс, Шейвърс притежава най-коравите юмруци в бокса.
№12 – Ивендър Холифийлд (55-10-2, 28 нокаута)
Той е опасен, защото използва главата си като „трета ръка“. Помним как Тайсън реагира на неговите упорити „главички“, както и Хасим Рахман.
№11 – Джо Фрейзър (32-4-1, 27 нокаута)
Истински звяр на ринга! На него Мохамед Али дължи първата си загуба. Фрейзър е едва третият човек, нокаутирал Али – в 15-ия рунд на първия им мач. Има 4 загуби – две от Али и две от Форман. Притежава убийствено ляво кроше.
№10 – Джак Джонсън (73-13-9-9, 40 нокаута)
Тъмнокожият боксьор изби зъбите на Стенли Кечъл, когато го предизвика. Победите му приключваха с размирици и жертви на чернокожи. Един от най-колоритните свръхтежки шампиони.
№9 – Андрю Голота (41-8-1-1, 33 нокаута)
Опасен заради страхотния си удар и болния си мозък. Шибна с глава Даниел Никълсън и го нокаутира. Водеше срещу Ридик Боу, но бе дисквалифициран за удари под кръста. Убедителен бе и срещу Майкъл Грант, но в един момент отказа да се бие. Заряза мача и срещу Майк Тайсън, а после бе нокаутиран от Леймън Брустър за 52 секунди.
№8 – Роки Марчиано (49-0, 43 нокаута)
Единственият, който се оттегли непобеден! Според мнозина притежавал удар като чук. Само Езард Чарлз издържал 15 рунда срещу Роки. Спецовете смятат за перфектен нокаутиращият му удар срещу Джо Уолкът в 13-ия рунд, с който спечели титлата.
№7 – Сони Листън (50-4, 39 нокаута)
Листън беше Майк Тайсън още преди Тайсън да се появи. Бивш затворник и мафиот, грозен и страховит, той печелеше още преди мача. Никой не искаше да го срещне на ринга. Листън нокаутира Флойд Патерсън два пъти в първия рунд. Загуби от Леотис Мартин, но успя да отлепи ретината му. В последния си бой нокаутира Чък Уепнър в 10-ия рунд.
№6 – Джак Демпси (66-6-11, 51 нокаута)
Сатрапът от Манаса държа свръхтежката титла от 1919 до 1926 година, когато загуби от Джийн Тъни. Първият боксьор, събрал $1 млн. от посещаемост. Истински дивак на ринга, той спечели 5 боя за титлата, 4 от които с нокаут. В най-щурия двубой за всички времена победи Луис Фрипо с нокаут във втория рунд, а в първия го свали 7 пъти в нокдаун, преди сам да се свлече. Излетя през въжетата в журналистическата ложа, но се съвзе и се върна да довърши рунда.
№5 – Джордж Форман (76-5, 68 нокаута)
Пасторът можеше да те пребие и на младини, и на старини! Притежаваше един от най-могъщите удари. Сред жертвите му са Джордж Чувало, Джо Фрейзър (2 пъти), Кен Нортън, Рон Лил, Джими Елис, Майкъл Мурър и др.
№4 – Джо Луис (65-3, 51 нокаута)
Той защити рекордни 25 пъти титлата си! Сп. „Ринг“ го определи за най-великия боксьор.
№3 – Сам Лангфорд (200-47-46, 130 нокаута)
ESPN го нарече „най-великият непознат боксьор“. Надви светила като Джим Джонсън, Джо Джинит, Джак Джонсън, Джо Уолкът, Хари Уилс. Най-големият комплимент му направи Джак Демпси: „Само с един човек не исках да се бия, защото се опасявах, че ще ме размаже. Най-много се страхувах от Сам Лангфорд“.
№2 – Хари Уилс (79-10-4, 49 нокаута)
Той е вторият сюрприз в челото. Чернокожият боксьор има актив от 6:2 и 14 равни мача срещу Лангфорд. Мачът за титлата с Демпси не се състоя и той никога повече не се доближи до нея.
№1 – Майк Тайсън (50-6-2, 44 нокаута)
Едва 6-има противници дочакаха финалния гонг срещу него! Тайсън спечели първите си 19 срещи с нокаут, като в 23 приспа съперниците си още в първия рунд. В актива си има нокаути в 49-ата, 38-ата, 30-ата, 50-ата, 54-ата, 37-ата, и два в 39-ата секунда! Счупи челюстта на Рейзър Ръдък и се замеси в куп шантави инциденти. Удари Орлин Норис след гонга и мачът бе анулиран, закъсня и срещу Лу Саварезе, побесня и нокаутира рефера Джон Койл. После опита да счупи ръката на Франсоа Бота, а по-късно отхапа ухото на Холифийлд. Тайсън бе един от най-опасните хора на ринга за всички времена!

( 950 )


Tagged:


Напишете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *