Кубрат Пулев е излязъл в мача срещу Антъни Джошуа след двустранна пневмония, която е била усложнение от COVID-19

Кубрат Пулев е излязъл в мача за световната титла в тежка категория след двустранна пневмония, която е била усложнение от COVID-19. Това съобщи д-р Иван Христов, началник на Спешното отделение в болница „Софиямед“.

Миналата седмица Пулев беше нокаутиран от Джошуа в деветия рунд.

„Той се разболя от COVID-19 в началото на ноември. Оплакваше се от температура и отпадналост, което сериозно наруши неговата подготовка. По-малко енергия, по-малко спаринги, по-малко технически тренировки – обърка се целият му режим. Освен това Кубрат трябваше да има спаринг партньори от Германия и от Швеция, но заради коронавируса те отпаднаха като вариант.

Започнахме лечение, както при всички, като заболяването имаше благоприятен ход. От проведените по-късно изследвания обаче се установи двустранна пневмония в обратно развитие, което е нещо сериозно за всеки човек, особено ако трябва да се състезава за световна титла. Успяхме да преодолеем острия период, но така или иначе Кубрат излезе на ринга след пневмония и непълно възстановяване.

В началото на декември преди отпътуването му направихме всички изследвания. Скенерът показа, че е прекарал пневмония, която е в стадий на възстановяване. PCR тестът му беше отрицателен. Въпреки това след подобна инфекция пациентите са с намален физически капацитет. Това според мен се видя и в мача. Кубрат нямаше енергия да движи краката, ударите му бяха по-слаби.

Никога не е имал намерение да се отказва от битката. Както казах, той е достоен българин, който не се спира пред нищо. Кубрат нямаше и избор, защото първия път не игра срещу Джошуа заради контузия и знаеше, че трети път няма да го поканят. Имайте предвид, че този мач беше голямата му цел. Той никога не е бил човек, който се плаши от нещо или търси причини да се откаже. В битка за световната титла обаче стресът и напрежението допълнително утежняват нещата. А той се състезава с намален функционален капацитет и без енергия. В този смисъл Кубрат победи себе си.

На негово място вероятно Антъни Джошуа нямаше да се качи на ринга. Това може да го направи само Кубрат. Подобен пример навремето сме имали с друг велик българин – Дан Колов.

Казах му, че ще играе много под възможностите си. Обясних му, че има риск от понижен капацитет, по-малко енергия, по-слаба концентрация и забавени реакции. Бях неспокоен за него в дните преди мача. После обаче бях горд. Кубрат демонстрира воля. Въпреки че имаше тежки удари, продължаваше да играе и да се опитва да обърне мача. Това може да го направи само един човек, който обича България и обича спорта. И иска да допринесе нещо за позитивното настроение на хората,“ каза д-р Христов2 коментара

  1. Гошо декември 19, 2020 8:40 pm  Отговор

    Тъй като този доктор се изказва повече по бокс, искам да го попитам какъв вирус имаше преди 6 години когато мачът протече по подобен начин. Или тогава беше виновна мафията. Не заяви ли самия Пулев пред камери, че е готов веднага да се целува със заразена жена, не било проблем, не го плашат вируси. Значи по време на мача няма енергия, а няколко дни да се дере с пълно гърло има. Десет години тренировки и изкачване на двайсет зъбчета няма да стигнат. Големите приказки през годината за промяна, простотии за бълъци Повечето хора вече разбраха че целта в бокса не е да те помнят колко бой можеш да отнесеш. И опити за сравнение с Дан Колов са неуместни.

  2. недко декември 19, 2020 10:05 pm  Отговор

    при него само оправдания,и другото нещо което е..през цялата профисионална кариера има 2,3.боя с може да се каже класни боксюри…другото беше пълнеш,бивши затворници,пенсионери..които излизат да си вземат чека..тои има само един прав ляв..и сносен джеб..това е при него…и трябва да се счита за голям късметлия с тези умения,,и с тези битки да играе два пъти за титлите…и не само джошуа и кличко..ами много други ще го ступат

Напишете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *