Владимир Кличко-Разбирам, че на хората им е скучно, но не искам да ме удрят

Разбирам, че на хората им е скучно, но не искам да ме удрят

http://www.boxnews.com.ua/photos/1468/Wladimir-Klitschko-Tony-Thompson21.jpg

2013 бе поредната година, в която Владимир Кличко с лекота защити титлите си в тежка категория. Украинецът няма загуба от близо 10 години, а победата му срещу Александър Поветкин бе 15-ата поредна защита на титла. Кличко говори за изминалата година, както и за отношението на феновете към него.

Кличко се радва на победата срещу Поветкин, след която бе скъсан от критики от фенове и специалисти

– Владимир, имахте успешна година. Спечелихте 2 победи, последната в дългоочаквания мач срещу Александър Поветкин. Как оценявате последните си 12 месеца?
– Като спортист годината ми беше успешна. Защитих поясите срещу Франческо Пианета и Поветкин и гледам към следващата година. Винаги има предизвикателства, различни боксьори, които искат да ми вземат титлите. Трудно е, но все още се справям доста добре. Харесва ми това, което правя. Ако има нещо, което разбирам добре, това е боксът. Влязох в този спорт на 14, сега съм на 37, така че може да си представите колко опит съм натрупал през годините. Показвам този опит срещу всеки опонент, а удоволствието от победата все още е голямо.
– През годините сме говорили много често с треньора ви Еманюел Стюард (който почина през октомври, 2012 – б.р.) и той каза, че мачът с Поветкин ще е много важен за вашата кариера. Вие спечелихте убедително, свалихте го в нокдаун няколко пъти, но имаше много критики. Разочаровахте ли се от реакциите на хората?
– Имаше много критики още в миналото. Че мачовете ми не са интересни и т.н. Разбирам, че не са много вълнуващи. Има срещи, в които двамата боксьори си разменят много удари и не можеш да разбереш кой печели, наистина е вълнуващо. Но аз научих тази игра много добре и това е изкуството на бокса – да спечелиш, да го свалиш на земята, без да те ударят въобще. Не успях да нокаутирам Поветкин, но няма как да планираш такова нещо. Просто не се получи. Но във всеки от 12-те рунда доминирах напълно. Мисля, че е много трудно да бягаш 12 мили и да не се изпотиш. Същото е да направиш 12 рунда и да не те ударят нито веднъж. Беше трудно, но разбирам критиците. Няма да сменя стила си. Ще продължа с това, което съм научил от миналото и от Еманюел. Ще продължа със същите стратегии, тактики и техники, които имам и които ми носят успеха. Готов съм на всичко да спечеля всеки мач.
– Брат ви Виталий беше направен почетен шампион. Преди това обаче казваше, че иска да продължи с бокса. Мислите ли, че на 42 г. и след като не се е боксирал повече от година, той трябва да се опита да се върне?
– Виталий не е щастлив, че не успя да направи поне още един мач, но трябваше да го отложи заради контузия. В момента той води най-голямата си битка, която е много по-тежка от който и да е боксов мач. Това е битката на политическото поле в Украйна. Той вече влезе в най-тежката си битка. Но да се върнем към бокса. Мисля, че само Виталий може да каже дали и кога ще се боксира, срещу кого и къде.
– В САЩ всеки търси новата звезда в тежка категория. Още когато Майк Тайсън вече не беше доминираща фигура, американците търсят нов шампион. Сега много хора говорят за Деонте Уайлдър, какво мислите за него?
– Честно казано, Деонте беше в моя лагер преди година, когато се готвех за Мариуш Вах. Мисля, че той е страхотен боксьор. Мисля, че има качествата да стане шампион някой ден. Всичко зависи от това как ще продължи да се развива. Но съм впечатлен от резултатите му. Мисля, че всеки боксьор би се впечатлил и би завидял на това – 30 победи с 30 нокаута. Не знам дали друг в историята е започвал така, пожелавам му късмет. Трябва да продължи да се справя по същия начин. Ако го направи, ще се срещнем на ринга. Мисля, че ще е голямо предизвикателство за мен и добър начин за доказване за Деонте.
– Ще ви върна отново към вашия треньор Еманюел Стюард, който почина. Щеше ли да е горд той с това, което постигнахте, и с посоката, в която вървите?
– Абсолютно. Мисля, че без него нямаше да съм шампион толкова време. Всеки път, дори и сега, използвам това, което съм научил от него. Чувам гласа му, докато се боксирам, независимо дали съм в тренировъчната зала, или на ринга. По някакъв начин чувам какво ми казва и ми е забавно и интересно. Той вече не е с нас, но неговият дух със сигурност още е с нас. Той е абсолютен гений в бокса. Работил съм с много треньори и съм се учил от всеки, но най-много съм научил от Еманюел. Ще продължа да правя нещата, на които той ме научи, и ще се опитам да се развия още повече.Напишете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.