Магомед Абдусаламов-На крачка от смърта

В най-тежкия мач
Боксьор победи смъртта, чакат го още 18 месеца в болница
Магомед Абдусаламов излезе от кома след операция на мозъка и инсулт

http://www.wcbsports.com/wp-content/uploads/2013/11/110413-Mago.jpeg

Един удар може да промени живота ти. Можеш да се качиш на върха, за теб да говори цял свят, но може и да завършиш прикован на легло в болница. Това е боксът.
Понякога хората забравят на какво точно се излагат яките мъже, които се млатят на ринга. За мнозина това е шоу, те забравят, че всъщност ситуацията бързо може да стане трагична.
Точно това се случи на 2 ноември. Мач в тежка категория в „Медисън Скуеър Гардън“. Майк Перес от Куба срещу руснака Магомед Абдусаламов. Брутален мач, двамата боксьори си разменят тежки удари, кръв оплисква ринга. В крайна сметка Перес печели по точки. По време на мача 32-годишният Абдусаламов понася по-големи щети, в по-голямата част от мача се бие със счупена ръка. Кръв тече от носа му и над лявото око. Постоянно пита тима си как изглежда лицето му. Промоутърът му Нейтън Левкович иска да спре мача в 8-ия рунд, но не му позволяват. След мача всички специалисти хвалят и двамата боксьори и обясняват колко хубав мач е станал. По същото време Абдусаламов се опитва да излезе от залата, става му зле и повръща. Качва се в такси, което го кара в болница „Рузвелт“.
Когато го виждат, лекарите казват, че е бил на 30 минути от смъртта
Но битката с нея тепърва започва. Абдусаламов претърпява операция заради тежък кръвоизлив в мозъка. В кома е, а животът му се поддържа от машина. Получава инсулт, а положението е повече от тежко.
– Докторите казваха, че шансът да умре е 100% – обяснява мениджърът на боксьора Борис Гринберг.
В болницата идва семейството му – жена му Баканай и трите му малки дъщерички – на 8 г., 4 г. и едно 11-месечно бебе. Те стоят неизменно до него в битката. Повече от месец Абдусаламов е в кома. Излезе от нея на 7 декември. Все още не е ясно какво ще е състоянието му и дали няма да остане инвалид до края на живота си. За това време той губи повече от 20 килограма, не може да говори, не може да ходи. Беше преместен в друга болница, а рехабилитацията ще продължи 18 месеца.
От мача с Перес той получи $40 000. Издръжката за един месец в клиника за рехабилитация струва $51 000. Жена му Баканай вече започна да събира дарения, с който да плаща лечението на мъжа си. Същото се случва в родното място на Магомед – Дагестан, където местни бизнесмени също събират средства. Милионерът Андрей Рябински, който плати $23,3 млн. за мача между Владимир Кличко и Александър Поветкин, обяви, че ще плати цялата издръжка в болницата.
Абдусаламов прескочи трапа. Но животът му със сигурност вече няма как да е същият. Мениджърът му Гринберг описва боксьора като „тих мъж, който винаги мисли за бъдещето, семейството си и целите“
– Той искаше много да стане световен шампион – коментира Гринберг.
Искаше, но сега той и близките му ще се радват да може да се върне поне към нормалния живот. Защото след операция и инсулт това ще е повече от трудно. Според хората от екипа му, има виновни за това положение. Левкович твърди, че ако Магомед е бил откаран с линейка, е щял да има по-голям шанс и щетите са щели да бъдат по-малки
Той обаче се замисля и за опасностите в спорта. И е сигурен, че въпреки че има такива случаи, въпреки че много боксьори са губили живота си на ринга, боксът ще продължи да е един от най-известните спортове.
– Този спорт е от времето на древните гърци. Никога няма да умре – сигурен е той.
Според Гринберг боксът е част от живота. И тези неща са нормални.
– Гледам новините и какво виждам – всеки ден някой стреля, някой е убит. Какво да направим? Да затворим Ню Йорк, може би? Няма как да стане. Това е животът. И боксът е същото нещо – обяснява мениджърът.
Тези приказки обаче едва ли успокояват близките на Магомед. Защото само за 40 минути един 191-сантиметров, 107-килограмов мъж засега е прикован към легло и никой не знае какво ще стане в бъдеще. Освен децата и жена му при него в САЩ вече са баща му и братята му. Често в болницата го посещават и всички хора от екипа му.
– Ще направим всичко, което е нужно за Магомед. Той и семейството му ще имат нужда от нашата помощ. Не само финансова, макар че ще трябва да се плаща за цялото лечение и всичко – каза Левкович.
Той вече е получил предложения от много хора от бокса, включително и някои като световния шампион в средна категория Серхио Мартинес.
– Не можем, като боксово семейство, да обърнем гръб на тези храбри мъже и жени на ринга в момент, в който имат нужда от нас. Ще направим всичко, за да се вдигне отново на крака. Магомед никога повече няма да се бие, но той е добър мъж, смел мъж с хубаво семейство. Ще се опитаме да направим така, че всички да минем през този ужасен инцидент и да продължим напред – допълни Левкович.Напишете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *