Ивендър Холифийлд интервю

http://www.boxinginsider.com/wp-content/uploads/2010/09/evander-holyfield.jpg

Холифийлд помага на бездомни

Един едър мъж се изправя пред очите на 25 бездомни в Манчестър, близо до входа на магазин за печени пилета. „Той е човекът, който отхапа ухото на Майк Тайсън, нали?“, пита един от хората. Друг, по-възрастен, го поправя: „Не, стана точно обратното. Но аз го помня как се би с Ридик Боу, човече!“ Това бяха славни дни за Ивендър Холифийлд. Съперничеството му с Майк Тайсън бе най-голямото спортно събитие, а трите мача с Боу още се помнят. Ивендър би два пъти Тайсън. В кариерата си той спечели $240 млн., но след това ги загуби заради хазарт, три скъпи развода и издръжки на 11-те си деца.
В последния месец животът на Холифийлд се състои в обиколки на центрове за бездомни във Великобритания. Той е доброволец, като обяснява, че е „време да помогне на хората, които са помогнали на майка му да го храни като дете“. Холифийлд, който след 13 дни става на 50 г., се опитва да разбере защо е останал без пари.
– Сигурно заради липсата на образование. Печелиш много пари, но не знаеш как работят парите, как да си правиш сметката. Давах повече, отколкото трябваше. Давах, давах, давах. Хората ме убеждаваха да правя неща, които не съм свикнал да правя. Майка ми не четеше, баща ми също. Те работеха. Ако им кажеш да направят нещо, те го правеха. Никой не ми каза, че трябва да задавам въпроси. Днес боксьорите са по-умни, никой няма да обере братята Кличко – разказва Ивендър.
Преди година той още искаше да се бие, и то срещу някой от братята Владимир или Виталий. И двамата отказаха, като обясниха, че не искат да унищожат един от героите си. А целият боксов свят си отдъхна с облекчение.
Холифийлд разказва историята си из цял свят, а всеки плаща по $100, ако иска да го чуе. Историята му е интересна, но малко от нея е забавна.
Той расте в Алабама, най-малкият от 9 деца в семейството, с баща, който липсва, и майка с увреждане, която разчита на помощи, за да храни децата си. Холифийлд печели световната титла рекордните 4 пъти и става безумно богат. Но след това се връща на дъното. След като фалира, продава имението си със 109 стаи в Атланта за $7,5 млн., но дължи още почти два пъти по толкова. След това залага всичко – бижута, мебели, поясите си – за да покрие дългове.
– В живота работиш много, за да спечелиш нещо, но друг работи толкова, за да ти го отнеме – казва Ивендър. При него обаче идва канадецът Янк Бери, бивш музикант, сега собственик на фирма за храна, който му обещава, че ще го вдигне на крака. Бери на два пъти е бил номиниран за Нобелова награда за мир. Той е бил осъждан за измами, но след това е тръгнал по правия път. Преди години Бери работи с Али, като двамата създават фондация, която помага на бездомните. Холифийлд заменя Али като известното лице на фондацията и това го доведе в Англия в последния месец. Той раздаваше храна на бездомни, снимаше се с тях, подписваше фланелки. Бери помага и за бизнеса на бившия боксьор, който тази седмица ще влезе в съда в опит да си върне поясите.
– Получихме съдебна заповед и ще спасим поясите – обяснява Бери. В това време Холифийлд си мисли за Тайсън. Техните кариери ще останат вечно преплетени.
– Той има лошо минало, също като мен. Той е от Ню Йорк, а аз от Юга, но и двамата си пробихме път и се бихме здраво. Единствената разлика е, че аз имах майка, която ме обичаше и ме научи да вярвам в Господ. Никога не съм имал нищо против Майк, просто исках да съм шампион. Не преследвах Майк, а титлата. Бих го през 1996-а, а година по-късно той тренира здраво, но видя, че не може да ме бие и затова ме захапа – казва Ивендър. Сега той печели пари, разказвайки за раната на дясното си ухо.
– Сега ми се изплаща. Простил съм на Майк, защото Господ ми каза: „Бил си се като аматьор 12 г. без пари, сега издържаш още три рунда и печелиш $35 млн., а това са достатъчно пари да простиш на всеки“, твърди Холифийлд. Отхапаната част на ухото му липсва. Има слух, че човек от щаба му я е продал за $25 000.
– Виждам много хора, които твърдят, че е при тях, но нямам идея къде е. Вече не се ядосвам, само се смея. Даже се снимам с хора, които си отварят устата все едно ми хапят ухото. С Майк се видяхме и осъзнахме, че сме истински. Подкрепих неговото шоу, той ми помогна, когато направих соса си за барбекю. А когато синът ми Евън се качи на ринга, Майк също беше до него.
Еван е единственото дете от всички 11 на възраст от 8 до 29 години, което го последва на ринга.
– Винаги казвам на децата си, че аз съм първото поколение, което се измъкна от гетото. Боксирах се, за да им дам възможност да изберат каквото искат. Боксът ми даде дух на боец. Синът ми е на 15 и му обясних, че вече не може да прави всичко, което нормалните хора правят. Казах му, че той ще поема удари, ще трябва да бяга, ще бъде различен. Аз вече няма да получавам удари – завършва Ивендър.
Напишете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.