ИНТЕРВЮ:Мани Пакиао

http://4.bp.blogspot.com/-_cjFrQYjMo0/T9Sp15SaKFI/AAAAAAAAruA/QaGVIK6oS4Y/s640/manny-pacquiao-iphone-2.jpg

Емануел „Мани” Дапидран Пакиао е роден на 17 декември 1978 г. в Кибаве, Филипините. Женен за Джинкее, имат четири деца: Джимуел (12 г.), Микаел (10), Принсес (5), Куин Елизабет (3). В политическия живот, след като губи изборите през 2007 г., става депутат от май 2010 г., с двойно повече гласове от съперника си.
Той е последният признат бог на ринга. Шугър Рей Робинсън, Роки Марчиано, Мохамед Али, Карлос Монсон бяха красиви и могъщи. А той, поне извън ринга, изглежда мъничък (1,70 м) и тромав. И днес никой не би се осмелил да опита да спори с Марвин Хаглър, а ако срещнем Мани на улицата, едва ли ще го различим от многобройните филипинци, които обикалят света и приемат най-мръсната работа. Всъщност е истинско чудо, че най-големият боксьор днес произхожда от етнос, който не е дал на спорта други незабравими шампиони.
В хотел „Мандарин Ориентал” в Манила той е седнал удобно на дивана, наблюдаван зорко от двама охранители, докато сътрудник търпеливо му масажира краката от половин час в почти религиозна тишина. В съседната стая се подготвя пресконференция по случай поредната му реклама („Моята дрога се казва „Стинг”, новата филипинска енергийна напитка!”, ще каже Пакиао). Но тук, в дълбока медитация, той поглежда към своя iPаd, в който има дигитална версия на Библията. „Виждате ли? Подчертаните с червено редове са думите на Иисус, а тези в черно – размишленията на евангелистите. Винаги трябва да се разделя зърното от плявата”, казва, преди да цитира на висок глас стих от Стария завет относно задължението на хората да разпространяват думите на Господ. „Вече принадлежа на Бог. Осланям се изцяло на него”, твърди 33-годишният филипински боксьор, единственият в историята, спечелил световните титли в 8 различни категории. И добавя: „Ако бях умрял само преди година, щях да отида в ада.”

– И какво се случи оттогава?
– Сънувах сън, миналия ноември, след мача с Хуан Мануел Маркес. Разхождах се в една гора и Господ се обърна към мен: „Защо се отдалечаваш от моята светлина, синко?”, ми каза той. И тогава аз започнах да плача. Вероятно съм заплакал и наистина, не само насън. Защото, като се събудих възглавницата ми беше мокра от сълзи. И от онзи ден аз съм Негов.
– И какво беше първото нещо, което направи новият Пакиао?
– Спрях да правя залози и да играя билярд. После раздадох всичките си бойни петли, една от най-големите ми страсти.
– Но яхтата все още е ваша?
– Тя ми е подарък от скъп приятел, политика Чивит Сингсон. Странен тип, който държи два тигъра в градината си. Затова не върви да му противореча.
– Казват, че в друг ваш сън Бог ви е призовал да оставите бокса.
– Каза ми, че на ринга съм постигнал предостатъчно и че новата ми съдба скоро ще се разкрие. Всъщност възнамерявам да изиграя поне още 3 мача.
– Изкушавате ли се да станете проповедник?
– И днес аз коментирам евангелието пред публика, дори по телевизията. Ще го правя все по-често.
– Мечтаете ли да станете президент на Филипините?
– В политиката ще тръгна от дъното, както направих в бокса. Ако после народът бъде с мен и ме издигне до президентството, тогава амин, така да бъде.
Но какво искате да ви кажа, след като съм в ръцете му
– В ръцете на народа?
– Не, в ръцете на Господ.
– Как се отнасят с вас колегите ви депутати?
– От година и половина ходя в Конгреса и всеки път става опашка и процесия за автографи, снимки. Поздравяват ме по телефона, размахват юмруци във въздуха, канят ме на кръщенета и сватби. Така протичат първият час и половина при всяко заседание.
– На колко празненства сте канен годишно?
– Горе-долу към 800 на година.
– Как се отнасят в семейството ви?
– Съпругата ми е щастлива, моли се с мен.
– А децата?
– Децата трябва да растат без зловредното влияние на моята слава. У дома се изтягам на дивана и им чета Библията. Малки лекции. За да може да израстват скромни, да изпитват уважение, да бъдат учтиви.
– Изнасяте ли лекции и на приятели?
– За тях използвам телефона. Пускам им есемеси с коментари от евангелието.
– Светото писание явно е заместило всичките ви предишни страсти, или не е така?
– Обичам да се гмуркам в Тука Бийч, на остров Минданао. С ловната пушка съм по-скоро добър.
– А на своя iPаd само Езекиел ли четете?
– Ако не чета Божието слово, играя на „Темпъл Рън”, приключенска видеоигра, в която трябва да избягаш от лабиринта, за да сложиш ръка на едно съкровище. Играя по няколко часа на ден. Играта ми изглежда като метафора на моя живот.
– Каква кола притежавате?
– Използвам предимно подсилен джип, „Кадилак Ескалейд”. Брониран. Със защита от ракети.
– Една лесна мишена в невъзможния трафик на Манила.
– Движа се с ескорт. Една кола отпред, една отзад.
– Какво слушате в автомобила?
– Слушам филипинска фолклорна музика, както и нашата прочута Фреди Агилар.
А после слушам и самия себе си
– Какви инструменти владеете?
– С китарата се справям доста добре. С пианото – по-малко, в момента го изучавам.
– От колко души е вашето обкръжение?
– От 15 души: двама асистенти, 9 бодигардове, шефа на екипа, шефа на охраната, един човек за всичко и един носач, който носи багажа на всички ни.
– Знаят ли се вече имената на бъдещите ви съперници на ринга?
– Не, не ги зная и дори не ме интересуват. Тези неща ги решава моят мениджър Боб Аръм. Що се отнася до мен, когото и да изправи пред мен провидението, аз ще се боря с него.
– Последният боксьор, когото победихте по точки – мексиканеца Маркес, иска реванш. Казва, че се чувства ограбен от съдиите.
– Вече го бих 3 пъти. Не мисля, че публиката има желание да гледа същия филм за четвърти път.
– Не се ли опасявате, че цялата тази ваша религиозност може да ви направи прекалено чувствителен на ринга?
– Напротив. Ако Господ е с мен, никой не може да ми се изпречи.
– Но за вас е невъзможно да мразите своя противник.
– На ринга си върша моята работа. Извън него един боксьор отново става мой брат.
– Ако случайно убиете някой съперник, сигурно никога няма да си го простите?
– (Пакиао разлиства Библията и чете на висок глас стих от Исая, 54,17) „Нито едно оръжие, скроено против тебе, не ще успее; И ще победиш всеки език, който би се повдигнал против теб в съда; Това е наследството на слугите Господни, и правдата им е от мене, казва Господ”. Разбрахте ли? Чисто и просто това не може да се случи.
Преди всеки мач се моля за мен и за моя противник
Господ никога няма да позволи това да се случи. Ние сме благословени.
– А бихте ли искали да посетите Рим, за да се срещнете с папата?
– Това е едно от най-големите ми желания. Вече бях програмирал едно пътуване миналата Коледа, но като видях зимните температури, се отказах, защото се опасявах, че моите деца няма да понесат такъв студ. След мача с Брадли, каквото и да се случи, тръгвам на поклонение.
– Вече започнахте ли да тренирате?
– Да, от 11 април. Така започнаха най-тежките ми седмици. Ставам в 5 часа, тичам до 8 с охранителите. После в залата, басейна и спаринги до 9 ч. вечерта.
– Сега, след като вече раздадохте всичките си петли, няма да можете да тренирате краката си, като ги гоните, както Роки Балбоа.
– Имам далеч по-ефикасен метод за това – играя баскетбол.
– При вашия ръст това трябва да е истинско чудо.
– За един боксьор баскетът е идеалният спорт: удължава мускулите, подобрява равновесието и баланса на краката. Казано е: Ако вярваш, няма нищо невъзможно. Между другото, видяхте ли какво става в Сирия?
– Да, ужасно е.
– Всичко е написано в Библията, Исая, 17, в пророчеството срещу Дамаск. А как чувствате всичките тези цунамита, земетресения?
– Носят нещастия на населението.
– Така ли смятате? Четете Марк, 13.5, и Марк 13.19, а после пак се обадете. Още не сме видели нищо. Трябва смелост. Това е само началото.

Рафаеле Паница
сп. „Спортсуик”
Превод: 7 дни спорт


Tagged:


2 Коментара

  1. Trent Microni декември 9, 2012 5:10 am  Отговор

    Gotta great 1 about 3 minutes absent. It is really in Vernon Hills, IL; it truly is called, „Pizza Italia,“ and it rocks according to at least a single Chicago native.

Напишете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.