Интервю Александър Поветкин

Александър Поветкин:
Получих си заслуженото, чувствам се отлично
Сбърках тактиката, Кличко ме надигра, признава Руския витяз

След загубата от Владимир Кличко в Москва Александър Поветкин на ринга призна, че шампионът е бил по-добрият боксьор. Ден по-късно се отметна от думите си и обвини съдиите за загубата си. Сега Саша свика пресконференция, за да обясни как видя отвътре най-големия мач в кариерата си.

http://www.boxnews.com.ua/photos/670/Alexander-Povetkin-Chambers9.jpg

– Няколко дни след мача как оценявате това, което се случи на ринга. Правилни ли бяха указанията, които ви даваха от ъгъла?
– Това вече не е важно. Вече мога да ви кажа, че Владимир ме надигра тактически. Физически и психически не се дадох и винаги ще се боря докрай. В един момент обаче той се оказа по-силен. Сега мога да говоря за ролята на съдиите, но истината е, че в този бой той беше по-силният. Аз не се предадох и ще си направя изводите. Уверен съм, че следващия път ще бъде различно.
– Наистина ли правите на Кличко са толкова мощни и технични? Как ги усетихте?
– Ударите му наистина са много мощни. Но аз първо трябваше да избера правилната тактика, за да мога да се боксирам с него. В бокса на Кличко няма нищо свръхестествено. Най-силното му оръжие е бързият удар с права ръка. Но мен не ме е страх от него. Аз ще се опитам да израсна тактически и отново да го срещна на ринга.
– Беше ли редно реферът да ви отсъди три нокдауна в седмия рунд?
– Честно казано, не. Мисля, че в боя имаше един нокдаун, но сигурно реферът е видял по-добре. Във втория рунд наистина пропуснах един удар. След това той по-скоро ме буташе, което смятам, че беше неправилно.
– Как можеше да избегнете това грозно бутане, което използваше Кличко? Ако го бяхте ударили под пояса, дали той щеше да престане с тази тактика? Дали не е правилно да тренирате и такива неща?
– Аз винаги се опитвам да се боксирам честно. Не бих практикувал нечисти прийоми, да не говорим да ги тренирам специално. По-скоро ще се опитам да се науча да се пазя от такива.
– До този мач бяхте боксьор, който няма загуба. Сега това вече не е така. Какво ще промени това у вас?
– Нищо. Аз пак ще се опитвам да вървя напред, така и се боксирам. В мача с Владимир се стремях да атакувам и да спечеля. Това ще правя и занапред.
– Казахте, че не сте избрали правилната тактика за мача. А какъв беше вашият план, преди да излезете на ринга?
– Искахме да го сломим. Трябваше да съкратя дистанцията с него и тогава да търся удари. Но Владимир не е баничка, че просто така да го смачкаш. Оказа се много по-корав, отколкото предполагахме. Винаги успяваше да направи така, че нашият план да не успее.
– В кой момент от мача стана ясно, че няма да успеете?
– До последната секунда имах желание да му вкарам някое попадение. През целия мач у мен не се появи капка съмнение, разочарование или чувство на обреченост. Сражавах се докрай.
– Според вас защо мачът се получи толкова грозен?
– Този въпрос трябва да зададете на рефера. Владимир просто построи боя си тактически правилно от своя гледна точка, а аз трябваше да се защитавам по-добре. Аз не обвинявам никого за загубата си. Да, загубих този бой, но така или иначе ще спечеля войната.
– Ако имате възможност за реванш с Владимир, какво ще промените в подготовката си?
– Първо ще изграждам атаките си от три-четири удара, докато за сегашния мач готвех основно единични удари. Това беше грешка, защото той лесно се бранеше. Така или иначе трябва да тренирам повече и ще го направя. Не съм съкрушен и все още имам своята цел.
– Нямахте ли нужда от още няколко мача със силни съперници преди мача с Кличко?
– Няма значение какво ми се е искало, получих това, което заслужавам. Този бой за мен е и опит. Радвам се, че изобщо се случи. Не се радвам само, че толкова много хора очакваха от мен победа, а аз не спечелих.
– Чувахте ли виковете на публиката по време на мача?
– Нищо не съм слушал. Може да са викали каквото и да е, не съм го чул.
– След мача част от зрителите освиркаха Кличко. Какво мислите за тяхната реакция?
– Повечето зрители бяха за мен и искаха да спечеля. Вероятно това е единствената причина да го освиркат.
– Чувствате ли се добре на килограмите (102,4), на които излязохте срещу Кличко?
– Да. Смятам, че това е идеалното ми тегло и нямам нужда от повече килограми.
– Какво е физическото ви състояние след боя?
– Отлично. Бях на преглед, всичко е нормално. Гърбът малко ме боли, но щом сте гледали мача, знаете от какво. Но и това мина.
– Гледахте ли мача на видеозапис?
– Не. Първо ще си почина, а после задължително ще го гледам.


Tagged:


Напишете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *