Дейвид Хей:Не можех да си избърша задника, но пак искам титлата

Дейвид Хей рови с вилицата в една зелена салата и обяснява защо преди 6 месеца е решил да стане вегатарианец.
haye – Гледах филм как животните са убивани и подготвяни за ядене. Видях всички крави и прасета и осъзнах, че не искам повече да ям месо. Това е ужасно. Направих проучване как да добивам достатъчно протеин, за да се бия, намерих вариант и повече никога няма да ям месо – казва той.
Устатият британски боксьор, бивш световен шампион в тежка и полутежка категория, който не спира да говори срещу всеки свой съперник, е отново в играта. Той държеше титлата на WBA, след като би Николай Валуев, но след това го загуби срещу Владимир Кличко. След това Хей на два пъти се отказа от мачове с Тайсън Фюри заради контузии. Сега Хей не е онзи постоянно крещящ човек.
– Наричаха ме Хеймейкър, но сега съм само Дейвид Хей, това е истинското ми лице. Другото е различното ми его. То се появява по телевизията и когато опитвам да промотирам мач. Боксовите фенове не се интересуват от мен, те искат да видят Хеймейкъра. Но няма как да съм такъв постоянно. Това ще подлуди всички, включително и мен. Затова включвам на този режим само преди мач – казва той.
Хей претърпя операция на рамото, дори се отказа от бокса, даже на два пъти, но сега травмата е минала.
– Преди не можех да правя нищо. Не можех да си връзвам обувките, да си мия ръцете, да си мия зъбите. По дяволите, не можех да си обърша задника. Аз съм човек, който ползва само дясната си ръка и ми беше трудно, защото трябваше да променя всичко. Имаше моменти, в които не можех да лежа на леглото. Когато докторите казаха, че няма да мога да се бия пак, всички ме пенсионираха веднага. Но аз не го бях решил. Исках да докажа, че грешат. Още когато бях на 10, повтарях на хората, че ще стана световен шампион и ще се откажа на 30. Бях на 10, не бях в бокса въобще. Тогава исках да спечеля и олимпийска титла на 100 м. За мен да си световен шампион в тежка категория по бокс и да си олимпийски на 100 м – това са двете най-големи награди в спорта. Но хората ми се смееха. Сега беше същото, като казвах, че ще се върна, но аз си мълчах по две причини. Първата е, че имах много мрачни дни. Самосъжалявах се. Мислех, че ще се върна до 2-3 месеца, но не ставаше. Трябва да разберете – дясното ми рамо е всичко за мен, защото от него идва силата. Всеки боксьор трябва да може да удря силно, но за мен това важи повече, защото нямам кой знае какви умения и съм от най-дребните боксьори в тежка категория, който някога ще видите. Ако нямам мощен удар, не мога да сваля по-тежки боксьори. Но те бягаха от мен, защото знаеха, че имам силата да ги нокаутирам.
Втората му причина изглежда нереална точно за него – решил е, че тишината е по-добрият вариант.
– Мислех да кажа нещо, но щеше да е фалшиво обещание. На три пъти излъгах хората – един път срещу Мануел Чар и два пъти срещу Тайсън Фюри. Казах, че ще се бия, но се отказах заради контузия. Не исках пак да предам феновете. Аз приемам критиките им. Защото те си бяха платили билетите. Все едно да си платиш за кино, но прожекторът да се счупи. А освен това дадох шанс на Фюри да дрънка как бягам от него, за това също съм виновен.
Най-големият мач на Хей остава този срещу Владимир Кличко през юли 2011. Преди онази среща британецът се появи с тениска, на която бе изобразено как той държи отрязаните глави на двамата братя. След това загуби безславно, като се оправда със счупен пръст на крака.
– Провалих се в онази нощ. Предадох хората, включително и себе си. Излъгах хората. Тогава ги убедих да ми повярват, но даже не бях близо до победата. А хората похарчиха трудно заработените си пари, за да гледат как ще го бия. Тренировките ми бяха грешни. Имах дребни травми, но реших да се бия. Това не е извинение. Беше проблем, който сам си създадох – обясни Хей.
През 2012-а той се замеси в инцидент с Дерек Чизора, като двамата се сбиха на пресконференцията след мач на Чизора с Виталий Кличко.
– Бях бесен на себе си, питах се как съм допуснал такова нещо. Плащат ми да се бия, защо да се бия без пари? А се случи, защото трениран боксьор, който би шамар на Виталий Кличко и наплю с вода Владимир, обясни, че ще ми счупи челюстта, ако ме види, а в онази нощ тръгна към мен и опря главата си в моята. Нямаше как да стоя безучастен – каза Хей, който след това нокаутира Чизора пред 35 000 души на стадион „Ъптън Парк“ в Ипсуич.
Сега Хей тренира отново, рамото му е добре и си е поставил цел.
– Искам да стана световен шампион отново. Иначе няма смисъл да правя всичко това. Разбрах защо така се контузвам, имам нова програма с минимум риск от травми. Вместо да се бия по веднъж на 18 месеца, ще правя по три мача на година, ще се кача нагоре в ранглистата и след 2 г. ще се бия за титлата. Не знам дали ще успея, или не, но това няма значение. Няма да се бия срещу победителя от Чизора и Фюри. Единият вече съм го бил. Другият ще го нокаутирам, но не искам да печели 5 млн. паунда от бой с мен. А защо го правя, защо се връщам? Защото трябва. Винаги съм искал да свърша с бокса, когато аз реша, а не когато боксът реши. Ако беше свършило сега, боксът щеше да спечели, щеше да ме е изхвърлил. Имам шанс да оправя нещата. Да се докажа пред себе си.
Истинският Хей е доста по-приятен от Хеймейкъра.
– Знам, че е така. Но няма как и той да не се появи. Ще гледам да го сдържам, но няма да успея.Напишете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *