Боб Аръм: Ако двубоя Лома-Лопес не бъде гледан от толкова зрителите, колкото се надяваме да го гледат, тогава телевизиите няма да искат да излъчват бокс

Двубоят между Васил Ломаченко и Теофимо Лопес е най-големият боксов мач, който ще бъде излъчен безплатно по кабелна телевизия, откакто спортът се завърна в ефира на 9 юни.

Техният обединителен двубой в лека категория вероятно е най-значимата битка в ефира на която и да е телевизия, откакто Кийт Търман победи Дани Гарсия с разделено решение в двубоя им в полусредна категория преди 3½ години. Тогава средно 3 740 000 зрители гледаха подгряващата карта на Търман-Гарсия през март 2017 г., преди 5 100 000 зрители да превключат телевизорите си на CBS, за да гледа битката им от Barclays Center в Бруклин.

ESPN, която ще излъчва Ломаченко-Лопес в събота вечер, има около 37 милиона по-малко абоната от CBS. Телевизията има около 83 милиона абонати в Съединените щати. ESPN остава голяма платформа за спорт на живо, толкова голяма, че много хора от боксовата индустрия смятат, че аудиторията на битката Ломаченко-Лопес ще е показателна за обозримото бъдеще на спорта като телевизионен продукт.

Най-високата средна гледаемост за някое от телевизионните предавания на Top Rank по ESPN през 2020 г. е 870 000 за подгряващата на Тайсън Фюри-Дионтей Уайлдър 2 на 22 февруари. Най-големият брой зрители, привлечени от ESPN за боксово събитие от началото на пандемията, е 609 000, при нокаута на Феликс Карабало от Шакур Стивънсън през юни.

ESPN предпочете да плати по-висока такса за лиценз от обичайната за двубоя Ломаченко-Лопес, вместо да го излъчи на ESPN+ или като платено събитие. Промоутърът Боб Аръм осъзнава, че телевизията, с която той има ексклузивно споразумение за излъчване очаква по- голяма аудитория за своята инвестиция.

„Благодарение на ESPN, това предвещава промяна, която само ще помогне на бокса,“ каза Арум. „Когато организирате много от най-добрите си събития и ги покажете на обществеността безплатно, това изгражда възможно най-голямата аудитория. Искам да кажа, че всеки друг спорт го прави. Футболния шампионат в колежа, Финалната четворка, Супербоул, Световните серии, нито едно от тези събития не е платено. Всяко едно от тези събития се показва на голяма телевизионна аудитория. Сега, ако боксът се възроди, това трябва да се случи. Ще има някои събития, които ще бъдат толкова скъпи, че ще трябва да бъдат платени събития – като голяма битка в тежка категория. Но много от другите битки са всъщност битки, които трябва да бъдат излъчен от обикновена телевизия, за да се види какъв прекрасен спорт е бокса.

Ако двубоя Ломаченко-Лопес не бъде гледан от толкова зрителите, колкото се надяваме да го гледат, тогава телевизионните мрежи няма да бъдат окуражени да излъчват такива събития по обикновена телевизия.“Напишете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *